sobota 1. září 2012

Stačí několik kliknutí–a úkoly jsou opravené

Nebaví vás opravovat domácí úkoly? Máte možnost zadávat úkoly na počítači? Máte možnost po žácích požadovat vypsání úkolu na počítači? A máte účet Google?
 
Pokud jste odpověděli na otázky ano, vaše noční můra zmizí. Pokud jste na předposlední otázku odpověděli ne, nezoufejte. Stačí se domluvit s učitelem informatiky, že si děcka v jeho hodině úkol za pár minut vyplní. A pokud nemáte účet Google, tak si ho zdarma založte. A hotovo.
 
V rámci služeb Google získáte také službu Disk Google a budete moci vytvářet dokumenty on-line.
 
Jedním typem dokumentů jsou Formuláře, které můžete rozesílat k vyplnění dalším uživatelům. A hodně bych se divil, kdybyste o této možnosti ještě neslyšeli (nebo nějaký takový Google formulář vyplňovali).
 
Flubaroo je jednoduchý nástroj na vyhodnocení formulářů, který používám k hodnocení domácích úkolů (a pre-testů). Nejedná se so samostatnou službu, ale o doplněk (instalovatelný skript) do dokumentu Google (vytvořený Davem Abouavem, učitelem fyziky).
 
Co Flubaroo umí?
  • Vyhodnotí výsledky úkolů,
  • spočítá průměrné výsledky žáků na jednotlivé otázky,
  • ukáže, jak úkol dopadl celkově,
  • odešle žákům jejich výsledky e-mailem.

Jak zadat test/domácí úkol (dále úkol) pomocí Dokumentů Google.

 
Ve svém účtu Google Drive klidněte na možnost Vytvořit formulář.

Vepište do úkolu jednotlivé otázky
 
Formulář Google nabízí uživatelům celkem 7 typů otázek. Ne všechny ovšem umí následně Flubaroo vyhodnotit. Samozřejmě se musí jednat o uzavřené otázky.
Nabdka možnch odpověd
Z nabídky tedy využívejte Více možností, Zaškrtávací políčka, Text nebo Vyberte ze seznamu.
 
Otázka typu Zaškrtávací políčka vyžaduje zaškrtnutí všech správných odpovědí, jinak otázku vyhodnotí jako chybně zodpovězenou. (Až budou později dělat testy do autoškoly, tak to ocení.)
 
Podobně možnost Text vyžaduje při vepisování odpovědi od žáků dodržení všech pravidel. (Pravopis slova/slov, typografická pravidla, prostě to, na co většina z nich při práci na počítači kašle a neustále argumentuje, že to není potřeba. Stačí pár špatných známek a postoj změní, věřte mi.)
 
Na začátek úkolu nezapomeňte vložit povinnou otázku na jméno (možnost text samozřejmě), a případně také na e-mail. (Flubaroo totiž umí odeslat výsledky žákům.)
 
Po vložení odpovědí test uložte.
 
V tomto okamžiku se k tomuto textu vytvoří také propojená, prázdná tabulka. Prohlédnout ji můžete pomocí tlačítka menu Zobrazit odpovědi.
 

Vytvořte vzorový úkol se správnými odpověďmi.

Doplňte do úkolu správné odpovědi a odešlete formulář. Nezapomeňte se podepsat, abyste v tabulce rozlišili své odpovědi od odpovědí žáků.
 

Zadejte úkol žákům.

 
Pokud zadáváte úkoly žákům mailem, využijte možnost odeslat formulář pomocí tlačítka Odeslat tento formulář e-mailem. V mém případě bych využil odkaz na formulář, který vložím žákům do nového úkolu v e-learningové aplikaci Edmodo. (Odkaz najdete na spodní straně stránky v černém rámečku.)
 
Přejděte na formulář a doplňte své vlastní odpovědi. Odpovědi, které žáci doplní , se automaticky doplní do formuláře, tedy tabulky. Výsledný formulář a vyplněné odpovědi budou vypadat přibližně takto.


 

Oznámkujte úkol.

Jakmile získáte všechny odpovědi, otevřete tabulku a nainstalujte skript Flubaroo. Z nabídky Vložit vyberte možnost Skript a do vyhledávacího pole v Galerii skriptů zadejte Flubaroo.

 

 

Nainstalujte skript a odsouhlaste jeho spuštění.


Přejděte do vyplněné tabulky. V pravé části menu se vám objeví nová záložka menu - Flubaroo.
 
Klikněte na ni a z nabídky vyberte možnost Grade Assignment (neboli oznámkovat úkol).
 

Známkování - krok 1.

 
V prvním kroku určete základní vlastnosti otázek.

U otázky na jméno vyberte ze seznamu nabídek možnost Identifies student. U dalších otázek nastavte počet bodů za jednotlivé otázky.
 
Pokud nechcete otázku započítat do výsledného hodnocení, zadejte Skip Grading (např. u e-mailu).
 
Klikněte na Continue
 

Známkování - krok 2.

 
Při druhém kroku určíte, který z řádků tabulky obsahuje správné odpovědi. Vyberte své jméno.

Klikněte na Continue a Flubaroo automaticky odpovědi vyhodnotí.
 

A úkol máte opravený.


Z horní části Summary získáte přehled výsledků celého úkolu.
 
Položky jdou pod sebou v následujícím pořadí: Maximální počet bodů, Průměrná počet bodů, Počet vyplněných formulářů (bez vašich správných odpovědí), Počet otázek s nízkým bodovým ziskem (menším než 60 % bodů).
 
Každá správně zodpovězená otázka je v tabulce označena "1", špatná potom "0". Oranžově jsou označeny otázky, na které 60 % a více studentů odpovědělo špatně.
 
Výsledky úkolu se můžete samozřejmě kochat častěji, k závěrečnému přehledu se dostanete z nabídky Flubaroo > View Report nebo přepnutím na další list dokumentu Grades ve spodní části obrazovky vlevo.
 

Odešlete výsledky e-mailem.

 
Jestliže jste se rozhodli odeslat svým žákům odpovědi e-mailem (tedy vložili jste samostatnou otázku typu text, kam žáci e-mail dopsali), objeví se vám v menu pod nabídkou Flubaroo možnost E-mail Grades. (Jen pro pořádek, v ukázkovém testu jsem tuto možnost nepoužil.)

V menu po kliknutí vyberte otázku, která obsahovala možnost Vepište svůj e-mail, zatrhněte možnosti Include List of Questions and Scores a připojte správné odpovědi (Include Answer Key). K e-mailu můžete také dopsat zprávu.

Kliknutím na Continue rozešlete výsledky. Flubaroo vám pošle e-mail se zprávou o odeslání e-mailů na žákovské adresy.
 
E-mail obsahuje celkový počet bodů, jméno, e-mailovou adresu žáka, čas, kdy test vyplnili a tabulku s přehledem jejich odpovědí a správných odpovědí.

 
Tolik ke veleužitečnému skriptu Flubaroo. Skript BITSAT v nabídce Galerie skriptů je rozšíření Flubaroo – umí navíc odečítat body za špatné odpovědí.
A ano, souhlasím s vámi. Moji žáci mají někdy smůlu. A to zejména tehdy, když se domácí úkoly opravují takhle snadno. Life prostě s*cks. A co já s tím mám dělat?

6 komentářů:

  1. O podobný popis jsme se pokusili společně s kolegy ve wiki na Metodickém portálu RVP.CZ: http://goo.gl/RnkJZ.
    Věřím, že se naše popisy budou příjemně doplňovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky. A udělali jste fakt hezký návod, škoda, že jsem to nevěděl dřív. Mohl jsem si ušetřit psaní a jen nalinkovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Pracujeme zrovna s autory Flubaroo na lokalizaci. Možnost korektury nabídneme veřejnosti na České škole. Jistě pomůžete ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě by bylo fajn, aby šlo nějakým způsobem obodovat otázky Více možností, když žák vybere třeba 2 správné odpovědí ze 3.

    Jinak Formulář s Flubaroo je opravdu skvělý pomocník, který si zaslouží pozornost. A čím více, tím lépe.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím. Naše oblíbené Flubaroo. Co mně loni ušetřilo času a kolika lidem jsem poslal odkaz na náš článek na RVP. Cz. Jen víc osvěty. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Prosím o radu zkušenější uživatele. Provedu vše dle návodu, ale při odesílání hodnocení žáků mailem mi to vyhodí chybu, že hodneocení nelze odevzdat a vyjmenuje to asi tři možné důvody. Špatně zadané emailové adresy nebo hodnocení již bylo jednou odesláno nebo překročen denní limit. Myslím, že ani jeden důvod pro mě neplatí. Může mi prosím někdo poradit jak na to?

    OdpovědětVymazat